80-åringen som vill jobba många år till

År 1967 började Claes Cahier arbeta med byggnadstekniskt brandskydd inom räddningstjänsten. År 2023 har han precis firat sin 80-årsdag, men hoppas kunna fortsätta på Bricon många år till. Vi gratulerar Claes på födelsedagen och passar på att ställa några frågor.

Grattis på 80-årsdagen, hur känns det?
– Det känns jättebra. Jag glad att jag fortfarande vid så hög ålder kan hålla mig frisk och ännu har mycket att ge.

Hur firade du födelsedagen?
– Vi firade i två dagar, med familj och släktingar första dagen och en enklare mottagning den andra.

Du har varit med länge och på nära håll sett hur branschen förändrats. Vilka är de viktigaste lärdomarna?
– Byggnadstekniskt brandskydd har alltid varit en röd tråd i mitt arbete inom räddningstjänsten, där jag började 1967, och även som brandkonsult på bland annat Bricon. Det har alltid brunnit i byggnader och det kommer att göra det även i fortsättningen. Därför är det viktigt med erfarenhet och kunskap och kunna omsätta detta i ett strategiskt risktänkande. Bestämmelser och regler har alltid funnits, men dessa är oftast inget nytänkande utan bygger på inhämtad kunskap som ligger tio år bakåt i tiden. Kopplingen mellan stor erfarenhet från räddningsinsatser och byggnadstekniskt kunnande är därför viktigt för att ge Bricons kunder bättre förståelse och bättre skydd.

Du har arbetat på Bricon sedan 2014 och varit med under hela resan. Hur ser du tillbaka på utvecklingen?
– Innan jag började på Bricon var jag egen brandkonsult under åtta år, men att jobba i ett enmansföretag är inte lätt, då det hela tiden kommer nya BBR och andra lagkrav. Därför var det naturligt för mig att söka mig till Bricon, som då hade fem medarbetare. När Johan Rönnblom och jag började i Umeå var vi två i Umeå och åtta på Bricon totalt. Nu har vi växt till cirka 35 medarbetare.

Vad trivs du bäst med på jobbet?
– Frihet under ansvar, att få nöjet att jobba tillsammans med kunnig personal och kunder samt att få följa byggen från första pennstrecket, genom hela byggprocessen, ända fram till slutbesiktningen.

Vad arbetar du med för uppdrag just nu?
– Utöver en del bostadsprojekt är det nya Scaniaverkstäder i Umeå och Östersund, nybyggnad och påbyggnad av träbyggnader, kulturbyggnader, skyddsobjekt och ombyggnad av vindar i gamla hus till lägenheter. Dessutom arbetar jag ofta som sakkunnig och besiktningsman brand.

Vad ser du fram emot de kommande arbetsåren?
– Eftersom jag kommit upp i en aktad ålder är det i första hand att få vara frisk och fortsätta att kunna jobba fem–tio år till. Dessutom har jag ambitionen att få jobba ihop med duktiga medarbetare och förmedla mina erfarenheter till nästa generation brandingenjörer.

Något du vill tillägga?
– Se framåt, ”Don’t Worry, Be Happy” och har kåken brunnit ner så glöm den och gå vidare.

Publicerad den 1 juni 2023

Nyhetsarkiv

Visar 1-10 av 178