Se över era brandvarnare första advent

Idag är det första advent och vi tänder det första ljuset i adventsljusstaken. Julen är den tid på året då det inträffar flest bränder i de svenska hemmen. Därför passar vi på att ställa några frågor till Johan Rönnblom, brandingenjör på Bricons kontor i Umeå, om brandsäkerhet.

Har du något tips kring brandskydd i hemmet under julen?

– Absolut! Det viktigaste man ska göra är att regelbundet se över sina brandvarnare. De allra flesta som omkommer i bränder gör det i sina hem. Fungerande brandvarnare är därför en mycket billig åtgärd som kan rädda liv. När vi hjälper kunder med deras systematiska brandskyddsarbete brukar vi se till att det blir en rutin för dem att se över sina brandvarnare första advent. På så sätt blir det enkelt att komma ihåg.

Hur gör man för att testa sin brandvarnare?

– Det är enkelt att testa brandvarnaren, det gör man genom att trycka på testknappen. Använd aldrig riktig eld eller rök för att testa brandvarnare.

Du säger att man ska se över sina brandvarnare första advent, räcker det?

– När man testar en brandvarnare testas inte enbart batteriet utan även brandvarnarens förmåga att upptäcka rök. Därför bör man testa brandvarnaren oftare än så, en gång i månaden är lämpligt. Man bör även testa brandvarnaren när man satt upp en ny, när man bytt batteri, när man varit bortrest en längre tid och om man rengjort den.

Är det något mer man bör veta om brandvarnare?

– Det är inte så viktigt om det är en jonisk eller optisk brandvarnare, men de ska vara CE-märkta enligt standarden EN 14604. Detta brukar framgå på förpackningen eller i bruksanvisningen. Man bör placera minst en brandvarnare på varje plan i bostaden och brandvarnare bör placeras i utrymmen i anslutning till sovrum och kök. Idag är brandvarnare så billiga att man gott kan installera en i varje sovrum. Det finns även seriekopplade brandvarnare som kan vara bra om man vill ha bättre övervakning hemma, till exempel om man har en avskild barnrumsdel. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en lättläst sida om brandvarnare med mer information.

Du sitter på Bricons kontor i Umeå, vad händer hos er just nu?

– Just nu är det fullt upp med leveranser inför julen, men jag har även börjat planera för vår interna teknikträff som vi ska ha i Sundsvall i mars 2019. Jag hoppas kunna hitta någon intressant extern föreläsare.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt till jul?

– Förutom att nära och kära ska ha hälsan önskar jag att Skellefteå AIK vinner SM-guld i vår.

Publicerad den 2 december 2018

Nyhetsarkiv

Visar 1-10 av 159