Följ med in i det gamla polishuset på Davidshall

Snart är allt på plats i Brf Neo Davidshall – ett av de mest prestigefyllda bostadsprojekten i Malmö på senare år. Arbetet med det gamla polishuset har varit både utmanande och lärorikt, berättar Bricons brandingenjör Kim Genberg, som själv bor granne med byggnaden.

122 lägenheter utgör den nya bostadsrättsföreningen Brf Neo Davidshall, som ligger vid norra kortsidan av Davidhallstorg i centrala Malmö. Mycket snart har alla köpare flyttat in i det gamla polishuset och kan då börja ta del av såväl lugnet som den urbana puls som är unik för området. För Kim Genberg, brandingenjör på Bricon, är det en lång resa som nu går mot sitt slut.
– Redan när jag var studentanställd på Bricon för ett antal år sedan tittade jag på tidiga ritningar. Nu i slutskedet har jag följt med David Tonegran, vår kontorschef i Malmö, på besiktningar av husen och även skrivit relationshandlingar. De beskriver hur brandskyddet har utformats och kan användas i framtiden vid underhåll och ändringar.

Polishuset är en historiskt viktig byggnad. Vad betyder det för uppdraget?
– Jag tror att alla som varit på Davidshallstorg sedan det byggdes för nära hundra år sedan tittat upp på polishuset och tänkt att det är en väldigt vacker och imponerande byggnad. Därför har det funnits en stor press när den nu gjorts om till bostäder – resultatet måste bli bra. Vi har dessutom tre nybyggda hus på innergården som ska passa in i den befintliga bebyggelsen.

Att det är just ett före detta polishus som nu görs om till bostäder, har det inneburit några annorlunda utmaningar?
– Min roll som brandkonsult har framförallt påverkats av att det är en kulturhistoriskt skyddad byggnad som kräver speciallösningar. Vi har bland annat haft bevarandekrav på trätak med originalmålningar i en del hisshallar och lägenheter, vilket i vanliga fall inte är tillåtet. Vi löste det genom att lägga en speciell brandskyddsfärg och sedan kom en specialist in och restaurerade målningarna.

Brf Neo Davidshall är ett av de mest prestigefyllda bostadsprojekten i Malmö. Hur känns det att ha varit med och arbetat på det?
– Det är roligt att vara med i ett projekt där ambitionsnivån är hög bland alla inblandade och där det finns stor potential att slutresultatet blir bra. Vi har också en väldigt bra relation med BAB Bygg, vilket både gör det roligare att jobba tillsammans och underlättar när det dyker upp frågetecken, vilket det alltid gör i denna typ av projekt.

Vad har du lärt dig?
– Jag har varit mer ute på bygget än vad vi normalt är som brandkonsulter. Det är alltid roligt att vara med och se hur man löser saker i praktiken.

Du är själv granne med Brf Neo Davidshall. Vad tycker du om området?
– Jag trivs superbra. Läget är klockrent och det är nära till butiker, restauranger, parker och endast en kort cykeltur till stranden.

Vill du hälsa något till dina nya grannar?
– Jag är övertygad om att slutresultatet kommer bli väldigt bra och att alla som flyttar in i Neo blir nöjda. Välkomna till Davidshall!


Fler bilder
Du hittar fler bilder från Brf Neo på Bricons instagramkonto

Mer information
Vill du veta mer om projektet? Kontakta Kim Genberg

Publicerad den 10 september 2021

Nyhetsarkiv

Visar 1-10 av 159