Se över era batterier och laddare andra advent

Idag är det andra advent och vi tänder det andra ljuset i adventsljusstaken. Julen är den tid på året då det inträffar flest bränder i hemmet. Därför passar vi på att ställa några frågor om brandsäkerhet till Sofie Lundman, brandingenjör på Bricons kontor i Sundsvall.

Hej Sofie, har du något tips kring brandskydd i hemmet under julen?

– Första advent tipsade Johan om vikten av att regelbundet se över sina brandvarnare. Det är också viktigt att fundera kring hur man laddar alla sina elektriska prylar.

Varför ska man fundera kring laddning och batterier?

– Det har visat sig att såväl laddare som batterier kan bli överhettade och börja brinna. Moderna batterier kan dessutom bli instabila i vissa lägen, vilket kan få dem att explodera och börja brinna. Om batterierna börjar brinna har det även visat sig att giftiga gaser kan bildas. Det finns exempel på små bränder i elcykelbatterier som har fått allvarliga konsekvenser just på grund av giftiga gaser.

Så vad ska man tänka på när man laddar batterier?

– För det första ska man slänga laddare och sladdar som är trasiga. Det är dessutom bäst att använda originalladdare och CE-märkta produkter. Många laddar sina prylar i soffan och sängen, men det är bättre att ladda på ett hårt underlag. När man har laddat klart ska man dra ur kontakten ur väggen. Helst ska man inte ladda saker när man sover.

Är det något annat du vill tillägga?

– Om man har sett över sina brandvarnare har man bättre möjligheter att undvika tråkiga konsekvenser om det börjar brinna, så det är viktigt att ha koll på sina brandvarnare.

Du sitter på Bricons kontor i Sundsvall, vad händer hos er just nu?

– Vi flyttade in i nya lokaler på norra kajen för en månad sedan, så hos oss är alla glada och tacksamma för det nya kontoret. Inför nästa år hoppas jag att många av våra kunder får möjlighet att hälsa på oss och se hur fint vi sitter. Jag ser särskilt fram emot sommaren och fikapauserna vid vattnet.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt till jul?

– Jag önskar mig faktiskt en elcykel, men jag ska inte ladda batteriet på nätterna!

Publicerad den 9 december 2018

Nyhetsarkiv

Visar 1-10 av 159