Briconprojekt nominerat till Stadsbyggnadspriset i Malmö

Malmöbyggnaden Dungen, som inhyser kontors- och verksamhetslokaler, är nominerad till Stadsbyggnadspriset. Priset delas ut varje år av Malmö stad för arkitektur och stadsbyggnad. Byggherre är Wihlborgs Fastigheter, arkitekter FOJAB och Bricons Skånechef David Tonegran har lett arbetet med brandskyddet.

– Utmaningen har främst varit att säkerställa ett gott brandskydd trots att Tullverket har höga krav på såväl inbrottssäkerhet som tillgänglighet för funktionshindrade. Eftersom Tullverket dessutom delar byggnaden med andra hyresgäster krävdes många ovanliga lösningar som sällan används i vanliga kontorshus, säger David Tonegran.

Det framgår också av juryns motivering:

”Med hög arkitektonisk kvalitet och med omsorg om detaljerna, bidrar kontorshuset Dungen på ett föredömligt sätt till platsen Hyllie. Byggnadens hjärta, det generösa, norrvända atriet, blir kvällstid en lysande fyr i Arenagatans förlängning. Trots hyresgästens krav på säkerhet upplevs byggnaden öppen och välkomnande. Dungen erbjuder en arbetsmiljö utöver det vanliga; träbeklädda gångbroar, golv av mossa och roterande (!) träd, som tar interiör och personal till nya höjder. Med ett brett hållbarhetsfokus, från energioptimering och medvetna materialval till skyltar som kan demonteras och återanvändas, lever projektet väl upp till sitt Miljöbyggnad Guld.”

Vinnare meddelas vid prisutdelningen som äger rum på Stadsbyggandets dag den 6 september på Slagthuset i Malmö.

Foto: Bojana Lukac/Malmö stadsbyggnadskontor

Publicerad den 3 september 2019

Nyhetsarkiv

Visar 1-10 av 159